september 19, 2022

Nieuwe standaarden voor kwaliteitslabel Qualanod

Share this

0  comments

Een paar jaar geleden ervaarden een aantal licentiehouders van het kwaliteitslabel Qualanod problemen: er waren kleurverschillen in aluminium producten. Vanuit de (productie)technische kant had branchevereniging ION alle kennis in huis en wisten ze: het ligt niet aan de techniek. Maar waaraan dan wel?

ION

Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland (Vereniging ION) is dé brancheorganisatie in de oppervlaktebehandelende industrie (loonbedrijven, (toe)leveranciers, geïntegreerde bedrijven). De brancheorganisatie vertegenwoordigt een krachtige en veelzijdige sector, waarin naast technologie de (inter)nationale wet- en regelgeving een sturende en vaak ook beperkende rol speelt. Binnen ION zijn er verschillende kwaliteitslabels, waaronder Qualanod, het kwaliteitslabel voor het anodiseren van aluminium. Het is een internationaal kwaliteitslabel dat gebaseerd is op een uitgebreide specificatie voor zowel proces- als producteisen.

Kleurverschillen

De organisatie liep er tegenaan dat er volop technische kennis in huis was over het anodiseren van aluminium, maar dat er toch te veel kleurverschillen waren bij met name aluminium producten. Ondanks dat er volledig geproduceerd werd volgens de richtlijnen. Zie het als een pot verf grachtengroen: de ene grachtengroen is de andere grachtengroen niet. Dat moest anders.

Testprogramma

Samen met ION hebben we binnen het label Qualanod een ‘masterclass kleur’ georganiseerd en een uitgebreid testprogramma opgezet. Het proces anodiseren zijn we gaan toepassen op een vooraf gecontroleerd plaatje aluminium. We zijn met verschillende legeringen bij verschillende anodiseurs gaan onderzoeken welk effect het (naturel) anodiseren heeft op de kleur van het aluminium. De waarnemingen deelden we met ION, waarna de kleur in een getal werd vastgelegd.

Nieuwe standaarden

Hierna konden we nieuwe standaarden leveren, waardoor de kleur zich vanaf dat moment veel beter laat voorspellen. Dat is belangrijk, want je wilt niet dat een gebouw dat is opgebouwd uit verschillende panelen, er binnen drie jaar uit ziet als een lappendeken. De klant wil immers zo lang mogelijk een mooi gebouw en een aannemer of leverancier zit niet te wachten op hoge kosten voor vervanging. We hebben ION geholpen aan beter inzicht in de relevante procesparameters en substraateigenschappen, waardoor de uitkomst van de kleur beter te voorspellen is. Dat heeft weer voor gezorgd voor aanvullende standaarden voor de branche.

De inzet bij ION laat zien hoe belangrijk uniformiteit is. Om een eenduidige kleurcommunicatie te bevorderen en een eenheid in de uitstraling te creëren. Lees hier het hele klantverhaal van ION.


Tags


Dit zal je ook intressant vinden: 

Mis geen post van ons!

Schijf je in voor onze kennis artikelen die tweewekelijks verschijnen!

Neem contact met ons op

Name*
Email*
Message
0 of 350