september 19, 2022

Klantverhaal ION – Nieuwe standaarden voor kwaliteitslabel Qualanod

Share this

0  comments

In Nederland is de Vereniging Qual.ION de ‘general licensee’ voor de kwaliteitslabels Qualicoat, Qualisteelcoat en Qualanod, waar kan een coatingbedrijf een formele aanvraag doen voor een Qualanod-licentie. Qualanod is hét kwaliteitslabel voor het anodiseren van aluminium. Het is een internationaal kwaliteitslabel dat gebaseerd is op een uitgebreide specificatie voor zowel proces- als producteisen. 

Een paar jaar geleden ervaarden een aantal licentiehouders echter problemen: er waren keurverschillen in aluminium producten. Vanuit de (productie)technische kant had ION alle kennis in huis en wisten ze: het ligt niet aan de techniek. Maar waaraan dan wel? Er werd een technische werkgroep opgericht en de hulp in van het Nederlands Kleurinstituut werd ingeschakeld voor het (objectief) meten van de kleurverschillen. We spraken Egbert Stremmelaar, voormalig Secretaris van de Vereniging Qual.ION en de Nederlandse vertegenwoordiging bij de Executive Committee van Qualanod.

Wat was er aan de hand?

“Het kwaliteitslabel gaat vooral over de technische manier waarop je een oppervlaktebehandeling uitvoert. Dat is een kwestie van de keuze voor de juiste legering, de juiste voorbehandeling, de juiste chemicaliën, het juiste proces met de juiste procesparameters en de juiste testmethodes om een zo goed mogelijke kwaliteit van de oppervlaktebehandeling te realiseren. Dat is uiteraard belangrijk voor de duurzaamheid en esthetiek van gebouwen, maar wordt ook steeds belangrijker voor de gecompliceerde machines die de Nederlandse maakindustrie produceert. 

Maar wat er aan de hand was, en waarvoor we het NKI ook inschakelde, dat ging om iets anders. Want vaak als we een garantieclaim kregen, dan ging dat over kleuraspecten, zoals: ‘de kleur is niet wat ik ervan had verwacht’ of ‘de kleur is niet overal hetzelfde’ of ‘de kleur verloopt heel erg’. De garantiegevallen gingen dus bijna altijd over kleur gerelateerde issues en niet over de technische issues. Die kennis was binnen de branche niet beschikbaar en op een goed moment besloten we die kennis te gaan invliegen. Zo kwamen we in contact met het Nederlands Kleurinstituut.”

Bovenstaande afbeelding illustreert waar het om ging. Vijf verschillende anodiseurs van aluminium, die op verzoek eenzelfde sampel opstuurde. Te zien is dat het kleurverschil relatief groot is, terwijl de kleur ‘op papier’ wel hetzelfde zou moeten zijn.

Wat heeft het Nederlands Kleurinstituut voor jullie gedaan?

“Samen met het Nederlands Kleurinstituut hebben we binnen het label Qualanod een ‘masterclass kleur’ georganiseerd en een uitgebreid testprogramma opgezet. Het proces anodiseren zijn we gaan toepassen op een vooraf gecontroleerd plaatje aluminium. Anodiseren is het gecontroleerd forceren van een natuurlijk proces. Aluminium zal zonder oppervlaktebehandeling oxideren en daarmee een doorzichtige, beschermende laag creëren. Het proces anodiseren is in het feite hetzelfde, maar dan in korte tijd en heel gelijkmatig. Hierdoor ontstaat een mooie homogene laag. Deze laag kan eventueel ingekleurd worden. 

Met het testprogramma zijn we met verschillende legeringen bij verschillende anodiseurs gaan onderzoeken welk effect het (naturel) anodiseren heeft op de kleur van het aluminium. Wat het Nederlands Kleurinstituut dus gedaan heeft, is in eerste instantie de wijze van kleurwaarneming met ons delen en op de testplaatjes het objectief vaststellen van de kleur. Daardoor werd de kleur in een getal vastgelegd.” 

Wat was het resultaat?

“Mede dankzij de metingen en het advies van het Nederlands Kleurinstituut hebben we een beter inzicht gekregen in de relevante procesparameters en substraateigenschappen en kunnen we beter de uitkomst van de kleur voorspellen. Als Qualanod konden we daarna de technische specificatie verfijnen. En dat heeft er weer voor gezorgd dat we aanvullende standaarden hebben gemaakt voor de branche. 

Je moet je zo voorstellen dat een architect een bepaald ontwerp maakt voor een gebouw. Daarbij is bedacht dat de gevel van aluminium wordt. Vervolgens gaat de aannemer aan de slag en die bestelt aluminium met het Qualanod kwaliteitslabel bij één of meerdere leveranciers. Voorheen kon het dan gebeuren dat materiaal geleverd werd dat in kleur verschilt. Nu kunnen we met de verfijnde standaarden de kleur veel beter voorspellen en is de kleurvariatie veel kleiner of zelfs niet meer met het blote oog waar te nemen. Dat is waar de klant om vraagt.”


Tags


Dit zal je ook intressant vinden: 

Mis geen post van ons!

Schijf je in voor onze kennis artikelen die tweewekelijks verschijnen!

Neem contact met ons op

Name*
Email*
Message
0 of 350