januari 16, 2023

Alles over kleurechtheid

Share this

0  comments

Alles over kleurechtheid | Nederlands Kleurinstituut

Wat is kleurechtheid en hoe test je correct de echtheid van kleuren?

Kleurechtheid is de eigenschap van een kleurstof of een materiaal dat een kleurstof bevat waardoor het de originele kleur of intensiteit weet te behouden. Het verwijst vooral naar het vermogen niet door te lopen of te verschieten, wat meestal het gevolg is van reinigen of blootstelling aan (uv) licht. In dat geval gaat het vaak om verpoederen of verkleuren.

Verpoederen van de verf

Alle materialen die buiten staan, zijn onderhevig aan slijtage – ook wel erosie genoemd. Glansverlies is de eerste fase van verwering van een verflaag. Door uv-straling komen fotochemische reacties in de verflaag tot stand, waardoor bindmiddelmoleculen worden afgebroken. Op den duur komen de pigmentdeeltjes los op het oppervlakte te liggen. We noemen dat krijten of verpoederen.

Het spreekt vanzelf dat halfmatte verven, ten opzichte van hoogglans verven, de beginfase van het verweringsproces als het ware overslaan. De kans op verkleuren en verpoederen van verf is groter bij donkere kleuren dan bij lichte kleuren. Dit komt omdat het absorptievermogen van donkere kleuren bij uv-straling groter is dan bij lichte kleuren. Ook is de plaatsing van het object (op het zuiden) van belang bij de slijtage.

Verkleuren van de verf

Een aantal kleurgebieden is zwak in het behouden van kleur en uiterlijk. Deze kleurgebieden liggen met name in het geel, oranje en rood. De reden dat deze kleurgebieden zwak zijn, komt door het toegepaste organische pigment. Onder invloed van het klimaat zal de verf in de tijd degraderen en nemen we verkleuren, glans afname, krijten, vervuiling en andere verschijnselen waar.

Onderhoud van het object is noodzakelijk. Dit kan door het object te reinigen met goedgekeurde reinigingsmiddelen, die geen chemische invloed hebben op de verf, zodat het vuil wordt verwijderd. Het object is ook te behandelen met speciale onderhoudsproducten, wat zal leiden tot een langere levensduur van de verf. Het betreft hier echter een esthetisch beeld of beeldvorming, de feitelijke bescherming waarvoor de verf dient blijft gehandhaafd.

Echtheid van kleuren testen

Kleurechtheid laat zich niet altijd makkelijk testen. Er zijn verschillende normen voor het testen van kleurechtheid zoals ISO 105 en AATCC standards for colour fastness. Meer weten over het testen van kleurechtheid? Download onze whitepaper Kleurechtheid hier.

Wij helpen graag kennis en vaardigheden over kleur te verbreden, te verdiepen en te optimaliseren. Dat doen we bijvoorbeeld met verschillende workshops en trainingen. Benieuwd? Bekijk gerust de website van de Nederlandse Kleurenschool.


Tags


Dit zal je ook intressant vinden: 

Wat is metamerie?

Wat is metamerie?

Kleur als marketing tool

Kleur als marketing tool

Itten Passé

Itten Passé

Contact ons!

Name*
Email*
Message
0 of 350