december 14, 2022

Klantverhaal Qual.ION – Aanpassing standaarden voor kwaliteitslabel Qualanod

Share this

0  comments

SNKI ondersteunt Qualanod bij het thema KLEUR met masterclass en consultancy en kleurmetingen. De meetresultaten liggen aan de basis voor aanpassingen in de technische specificatie voor anodiseurs met een Qualanod licentie.

Kleurkeuze, kleur consistentie en kleurnauwkeurigheid kan moeilijk zijn. Hiervoor zijn speciale vaardigheden, kennis en tools nodig om een product in exact in de juiste kleur te (re-)produceren. Het Nederlands Kleur Instituut (SNKI) is het kennisplatform voor kleurtoepassing en toegepaste Kleurtechniek met jarenlange ervaring en expertise in kleur en kleurtechnologie. Qualanod heeft het SNKI gevraagd voor ondersteuning bij het thema kleur en anodiseren. 

Tijdens de internationale Technical Committee/Executive Committee vergadering van Qualanod 2018, bleek dat er in de technische specificatie weinig over kleur geschreven stond waardoor elke licentiehouder zijn eigen interpretatie kon geven. Na een rondgang langs de licentiebedrijven was de conclusie dat de anodiseurs vooral vertrouwen op de (visuele) waarneming. Veel wordt vastgelegd in klantafspraken, en er worden regelmatig monsters en proefstukken gemaakt. Daarbij maken verschillende anodiseurs gebruik van diverse meetmethoden (meetapparatuur). 

Voor Qualanod licentiehouders is uiteraard voor het architectuur anodiseren, maar ook voor het industrieel anodiseren, de van kleur een belangrijk thema. In de complexe toeleverketens komen vaak meerdere toeleveranciers voor vergelijkbare producten voor, die  bij samenbouw wel dezelfde kleur moeten hebben. Een machine van vele miljoenen euro’s moet een uniforme kleur hebben, Kleurverschillen  doen afbreuk aan de kwaliteit van de machine. Dat is een behoorlijke uitdaging.

Reden om meer kennis te vergaren voor de licentiehouders. Het SNKI is gestart met een interactieve masterclass verzorgt over kleur, kleurbeleving, kleurmeting, kleurreproductie en kleurbeoordeling. Deze masterclass werd verzorgd door Mark Kotterink, kleurexpert bij SNKI. De volgende stap was om meer inzicht te krijgen in de invloed van de verschillende parameters in het anodiseerproces. Op basis van verschillende aangeleverde proefstukken van dezelfde legering die door diverse anodiseurs zijn behandeld heeft het SNKI metingen verricht. Dit leidde tot meer inzicht in de invloed van legering, voorbehandeling en andere parameters.

Binnen Qualanod heeft dit geleid tot het voorbereiden van een updatesheet waarin de voorbehandelingen zijn vastgelegd en beschreven. Daar waar bij het anodiseren van aluminium (naturel) zonder het vastleggen van de voorbehandeling een maximale delta E van 7,8 werd gemeten, is bij het vastleggen van de voorbehandeling in het proces van voortbrenging een aanzienlijke verbetering in de  maximale delta E gemeten van minder dan 3. De voorbehandeling heeft dus grote invloed op de kleur. Het gevolg is dat de standaarden van Qualanod zijn aangepast en dat de tabel met voorbehandelingen is toegevoegd.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

NB: De volledige en definitieve tekst van de Qualanod technische standaard is te lezen op de website van Vereniging ION.

Bronnen:

Vereniging Qual.ION start met werkgroep KLEUR bij het anodiseren – website ION (5-4-2019).

Qualanod verbreedt de focus dankzij Nederlandse voorzitter – kennisartikel OT / Jaap van Peperstraten (7-11-2019).

Oppervlaktetechnologie zal keur moeten bekennen – website ION (7-11-2019).

Vervolgonderzoek van Qualanod over kleur van geanodiseerd aluminium gaat van start – website ION (17-2-2020).

Qualanod vergadering Berlijn vanwege Corona-beperkingen virtueel – website ION (13-5-2020).

Op weg naar objectieve discussies over kleur – kennisartikel OT / Jaap van Peperstraten (10-12-2020).

Qualanod vergaderingen weer online - ESTAL congres op 6+7 oktober 2021 ook online (website ION 4-5-2021).


Tags


Dit zal je ook intressant vinden: 

Wat is metamerie?

Wat is metamerie?

Kleur als marketing tool

Kleur als marketing tool

Itten Passé

Itten Passé

Contact ons!

Name*
Email*
Message
0 of 350