november 28, 2022

Alles over een kleurbeoordelingskast

Share this

0  comments

Lichtkasten zijn een onmisbaar hulpmiddel voor kleurbeoordeling om metamerie, kleurkwaliteitscontrole en vergelijking van kleuren te detecteren. Ze zijn speciaal ontworpen voor kleurafstemming en evaluatie van elk materiaal waarbij nauwkeurige controle van de kleur van cruciaal belang is.

Wat is een lichtkast?

Een kleurbeoordelingskast, ook wel lichtkast, is een instrument met een neutrale omgeving met gestandaardiseerde lichtbronnen. Er zijn verschillende merken op de markt. Een van de meest bekende en gerenommeerde is VeriVide. Een kwalitatief sterk merk welke door grote organisaties gebruikt worden in de dagelijkse praktijk.

De kleurbeoordelingskasten bieden consistente en gestandaardiseerde kijkomgevingen om kleurvariaties te evalueren, metamerie te detecteren en kleur nauwkeurig over de hele toeleveringsketen te communiceren. Kleurbeoordelingskasten verminderen de problemen die gepaard gaan met het beoordelen van producten of monsters in verschillende omgevingen, ongeacht of ze geologisch of seizoensgebonden zijn, en bieden een kosteneffectieve methode om kleurconsistentie en productkwaliteit te garanderen.

Hoe gebruik je zo’n kast – en hoe niet?

Kleuren beïnvloeden elkaar, dit noemen we kleur inductie. Dat wil dus zeggen als je een kleur beoordeelt, de kleuren van de omgeving, zoals je kleding, maar ook de spullen in de omgeving in de lichtkast en de kleur van de lichtkast. Het is goed dat je dat beseft.

Soms zie je namelijk een lichtkast vol met spullen staan, waarin een kleur wordt vergeleken met samples. Dat is sterk af te raden, omdat de spullen van invloed is op de kleurwaarnemening. Een professional zorgt er dan ook altijd voor dat de lichtkast leeg is en er zo min mogelijk verstoring is van kleurinductie.

Belangrijkste lichtbron is D65 of binnen de grafische industrie D50 om kleuren te beoordelen. Worden de kleuren ook gebruikt in consumentensituaties, dan is het wenselijk om ook de kleuren te beoordelen in die situaties, zoals TL84, of led of huiskamer verlichting. Het CIE heeft deze lichtbronnen gestandaardiseerd en zorgen voor een betrouwbare illuminatie van het te beoordelen oppervlakte.


Tags


Dit zal je ook intressant vinden: 

Wat is metamerie?

Wat is metamerie?

Kleur als marketing tool

Kleur als marketing tool

Itten Passé

Itten Passé

Contact ons!

Name*
Email*
Message
0 of 350