oktober 26, 2022

Alles over kleurkwaliteit

Share this

0  comments

Wat is kleurkwaliteit en hoe bepaal je of een kleur ‘goed’ is? Het gaat om nuance en kleurtoon. Hieronder lees je er meer over.

Wat is het?

Onder het begrip kleurkwaliteit verstaan we de graad van zuiverheid of verzadiging van de kleuren. Als kwaliteitscontrast duiden we de tegenstelling aan tussen verzadigde heldere kleuren en versneden, vertroebelde kleuren. De kleuren in de regenboog of kleuren in het prisma die ontstaan door breking van het witte licht, zijn kleuren met de hoogste verzadiging en hebben de grootste stralingskracht. Deze zijn het helderst.

Nuance en kleurtoon

Bij kleurkwaliteit gaat het om de nuance en kleurtoon van een kleur. Oftewel de kleureigenschappen, de optische eigenschappen van een kleur. Wanneer we spreken van constante kleurkwaliteit, dan wil dat zeggen dat de kleur constant is en er geen kleurverschillen zijn in tijd en batches. Van een product in bijvoorbeeld RAL 5012 mag je verwachten dat hij overeenkomt met de referentiekleur, maar ook met andere producten met RAL 5012, zonder grote kleurverschillen. Dit geldt ook voor het ontstaan van kleurverschillen in tijd; kleurechtheid van een kleur. Dit is met name van belang wanneer producten worden gecombineerd of samengesteld.

Kleurverschillen

Vaak spreken we van een mindere kwaliteit, als er sprake is van kleurverschillen. Kleurverschillen kun je visueel of instrumenteel beoordelen. Visueel gebeurt in een gestandaardiseerde omgeving, door een gekwalificeerde visuele beoordelaar en onder de juiste lichtbronnen (ASTM norm). Bij instrumentele kleurbeoordeling wordt de kleur met een instrument omgezet in getallen; een colorimeter of spectrofotometer. Een colorimeter meet 3 punten in het spectrum, een spectrofotometer om de 5, 10 of 20 nanometer. Een spectrofotometer is nauwkeuriger en geeft meer informatie over een kleur en dus ook over het kleurverschil.

Kwaliteit bepalen

Om de kleurkwaliteit te bepalen, is kennis nodig van pigmenten, kleurmaken en kleurformulatie en hoe de drager zich gedraagt. Zoals de term zegt gaat het dus over kwaliteit, wanneer er te grote verschillen zijn vinden we het product (onbewust) van slechte of mindere kwaliteit. Dit kan zijn in verpakkingen of bij het product zelf. Van belang is wel de standaard waarmee vergeleken wordt; zelfde product en kleurvast. Daarnaast moet worden vastgesteld welke kleurtoleranties geaccepteerd worden.

Kennis van kleur en de werking ervan is onmisbaar voor iedereen die zich professioneel bezighoudt met kleuren. Het Nederlands Kleur Instituut is het kennisplatform voor kleurtoepassing en toegepaste Kleurtechniek met jarenlange ervaring en expertise in kleur en kleurtechnologie. Wij verzamelen en ontwikkelen kennis, vaardigheden en producten voor kleurprofessionals. Meer weten? Neem gerust contact met ons op.


Tags


Dit zal je ook intressant vinden: 

Kleur als marketing tool

Kleur als marketing tool

Itten Passé

Itten Passé

Alles over kleurechtheid

Alles over kleurechtheid

Mis geen post van ons!

Schijf je in voor onze kennis artikelen die tweewekelijks verschijnen!

Neem contact met ons op

Name*
Email*
Message
0 of 350