augustus 1, 2022

Kleur: een eerste levensbehoefte

Share this

0  comments

Kleur: een eerste levensbehoefte | NKI

Lang niet iedereen staat stil bij het effect van kleur. Terwijl het wat ons betreft een eerste levensbehoefte is. Kleur is een elementair natuurverschijnsel. Goed kleurgebruik in je omgeving heeft een positieve invloed op het gevoel van welbevinden. Dat maakt kleur wat ons betreft een eerste levensbehoefte.

Lessen uit de natuur

De natuur is een belangrijke inspiratiebron. Daar zie je goed hoe kleur werkt en wat het met een mens doet. Artsen raden overspannen mensen niet voor niets aan om in een bos te gaan wandelen. De geschakeerde groentinten geven rust en zorgen ervoor dat mensen weer met zichzelf in balans komen. Daarnaast heeft kleur in de natuur ook een waarschuwende en signalerende functie. Denk aan de gele en zwarte strepen van bijen en wespen. Of in de intens rode bloemkelken die insecten aantrekken om voor kruisbestuiving te zorgen.

Kleurenpsychologie

Toch kunnen we de lessen over kleur uit de natuur niet zomaar één op één overnemen om bijvoorbeeld het welbevinden van mensen te beïnvloeden. Groentinten in de natuur kunnen dan rustgevend werken, in een wachtkamer bij een ziekenhuis worden mensen er juist onrustig van. Te vaak speelt de persoonlijke mening van de klant of kleurprofessional een rol in het bepalen van een kleur. Zo schreven we eerder al over de schreeuwende kleuren in een basisschool. Op iedere school zitten veel kinderen die moeite hebben met prikkels en juiste behoefte hebben aan kleuren met weinig energie. De inzet van dit soort kleuren kan grote gevolgen hebben voor de jonge gebruikers in zo’n ruimte. Dat moet je niet willen.

Met kleur kun je iemand gelukkig en ongelukkig maken

Het is precies dáárom, dat we ons bij het Nederlands Kleurinstituut inzetten voor het vergroten van kennis van kleur. Zodat kleurspecialisten de vertaalslag van de lessen uit de natuur kunnen maken voor de mens. Dat geldt bijvoorbeeld voor de werkomgeving. Geel zorgt voor focus, maar hoogverzadigd geel werkt anders dan laagverzadigd geel met wit. Met de juiste kennis, maak je beargumenteerde keuzes. Kleur is niet alleen een zaak van gevoel, kleur gedraagt zich volgens wetten. Kennis van deze wetten zorgt ervoor dat je efficiënter tot je kleurkeuzes komt en deze professioneel kunt presenteren. Waarmee je onbewust invloed uitoefent op het welbevinden van mensen.

En zo helpen wij daarbij

Onze inzet is er maximaal op gericht om bij te dragen aan een branche met kleurspecialisten die een weloverwogen en goed beargumenteerd kleuradvies kunnen geven. Met de Nederlandse Kleurenschool helpen met opleidingen en workshops kennis e n vaardigheden over kleur te verbreden, te verdiepen en te optimaliseren. Het Nederlands Kleurinstituut is het kennisplatform voor kleurtoepassing en toegepaste Kleurtechniek. Met meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van kleur, kleurmeting, spectrofotometers, kleurmeters, kleurbeoordelen en kleursystemen dragen we bij aan iedere kleuruitdaging. Hierdoor zijn er straks hopelijk genoeg kleurspecialisten die een weloverwogen en goed beargumenteerd kleuradvies kunnen geven. Want op dit gebied valt er nog een verbeterslag te maken. Samen zorgen we zo voor een nog mooiere en kleurrijkere wereld om ons heen!


Tags


Dit zal je ook intressant vinden: 

Kleur als marketing tool

Kleur als marketing tool

Itten Passé

Itten Passé

Alles over kleurechtheid

Alles over kleurechtheid

Mis geen post van ons!

Schijf je in voor onze kennis artikelen die tweewekelijks verschijnen!

Neem contact met ons op

Name*
Email*
Message
0 of 350