juli 18, 2022

Huis in Amstelveen mag blauw blijven: ging de rechter op de stoel van de professional zitten?

Share this

0  comments

Jan Jacob Beckeringh had een vergunning om zijn huis lichtblauw te verven. Toen hij drie jaar geleden zijn huis opnieuw beschilderde, koos hij voor een iets andere, hoog verzadigde kleur blauw. De buurt was daar niet blij mee en stapte naar de gemeente. Die gaf de buurt gelijk; Jan Jacob moest het huis overschilderen. Jan Jacob was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. Die deed uitspraak: het huis van Jan Jacob mocht hoog verzadigd blauw blijven. En de gemeente Amstelveen leek een blauwtje te lopen.

Wat was hier aan de hand?

Veel. Te veel om op te nemen in een blog, dus lees vooral het hele casusverhaal op onze website. Maar toch noemen we een paar bijzonderheden. Zo was er de vergunning, waarin stond dat het huis lichtblauw moest zijn. En foto’s lieten duidelijk zien dat de nieuwe kleur geen lichtblauw was. Toen de gemeente advies vroeg aan het Nederlands Kleurinstituut, deden zij dit op basis van foto’s. In een uitgebreid adviesrapport gaven we onder andere het antwoord op de vraag hoe wij de nieuwe kleur blauw zouden omschrijven. Dat was: als een hoog verzadigde kleur blauw met een heel weinig rood. Mede door het adviesrapport trok de gemeente haar conclusie en sommeerde Jan Jacob om het huis opnieuw te verven. Maar zoals we net al zeiden: dat wilde Jan Jacob niet, hij stapte naar de rechter en die gaf Jan Jacob gelijk.

Ging de rechter op de stoel van de professional zitten?

Daar leek het misschien even op, maar al snel bleek dat de discussie niet ging over kleurnummers. Het ging om regels die zijn opgesteld binnen een gemeente, waarin veel ruimte is voor inwoners om eigen keuzes te maken.

Had dit anders gekund?

Zeker. Ook binnen ons vakgebied. Binnen een rechtbank werd namelijk de werkwijze van een professional in twijfel getrokken, dat moeten we als beroepsgroep niet willen. Maar bovenal draaide het om communiceren over kleur. Termen als licht en fel zeggen te weinig over de feitelijk kleur. Dat moet dan ook gaan over lichtheid (lightness)/grijswaarde en verzadiging (chromaticiteit).

Lees het hele casusverhaal op onze website.

Meer weten of je verdiepen in dit onderwerp? Op 27 september organiseren we een Masterclass Kleur en Ruimtelijke kwaliteit op de Floriade in Almere.


Tags


Dit zal je ook intressant vinden: 

Kleur als marketing tool

Kleur als marketing tool

Itten Passé

Itten Passé

Alles over kleurechtheid

Alles over kleurechtheid

Mis geen post van ons!

Schijf je in voor onze kennis artikelen die tweewekelijks verschijnen!

Neem contact met ons op

Name*
Email*
Message
0 of 350