juli 5, 2022

Kleurenpsychologie: zo beïnvloeden kleuren een ruimte

Share this

0  comments

Als we buiten lopen, dan ervaren we meestal dat het groen om ons heen ons rustig en kalm maakt. Maar een groene binnenruimte, zoals een wachtzaal of gang, dat is een heel ander verhaal. De manier waarop we kleur ervaren is dan ook afhankelijk van waar en in welke hoedanigheid we die waarnemen.

Kleur is energie

Kleuren beïnvloeden namelijk onze stemming en daarmee heeft de kleur van een ruimte direct invloed op onze aanwezigheid en gedrag in die ruimte. Een gedempte kleur, die niet hoog verzadigd is, heeft een lagere energie dan een niet verzadigde kleur. Je kunt ook zeggen dat kleuren geluid maken: ze schreeuwen bijvoorbeeld.

Functie van de ruimte

De grote vraag bij het bepalen van een kleur in de ruimte, is dan ook wat de functie van een ruimte is. De functie van de ruimte bepaalt hoe de kleur kan beïnvloeden. Een woonkamer, daar wil je het gezellig en daardoor het liefst kleuren met een laag energiegehalte. Een gang van een school, waarbij je niet wilt dat studenten blijven hangen, daar kun je goed kleuren gebruiken die veel energie uitstralen.

Valkuilen van kleurgebruik

Te vaak speelt de persoonlijke mening van de klant of kleurprofessional een rol in het bepalen van een kleur. Zo kwamen we onderstaande tegen, de kleuren in een basisschool. Op iedere school zitten veel kinderen die moeite hebben met prikkels en juiste behoefte hebben aan kleuren met weinig energie. De inzet van dit soort kleuren kan grote gevolgen hebben voor de jonge gebruikers in zo’n ruimte. Dat moet je niet willen.

Onze verantwoordelijkheid

Wij vinden het belangrijk dat iedereen die werkt met kleur, beseft dat we een verantwoordelijkheid dragen. Wees je ervan bewust dat kleur een impact heeft. Een locatie waar mensen verblijven die rust nodig hebben, zoals een ziekenhuis of speciale school, die voorzie je van een kleur die daaraan bijdraagt. Dat gaat verder dan wat we mooi vinden of wat onze klanten willen. Dat gaat om je inzetten voor de ander, jezelf wapenen met kennis van kleur en daardoor bijdragen aan het welbevinden van onze medemensen.

In onze kleuropleidingen besteden we hieraan veel aandacht. Meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.


Tags


Dit zal je ook intressant vinden: 

Wat is metamerie?

Wat is metamerie?

Kleur als marketing tool

Kleur als marketing tool

Itten Passé

Itten Passé

Contact ons!

Name*
Email*
Message
0 of 350