juni 13, 2022

Wat moet je weten van de 100 nieuwe NCS kleuren?

Share this

0  comments

Wat moet je weten van de 100 nieuwe NCS kleuren?

NCS Colour heeft 100 nieuwe NCS-standaardkleuren toegevoegd in het lage verzadigings kleurgebied om meer opties en meer controle te bieden bij het werken met deze kleuren. Lage verzadigde kleuren zijn namelijk erg belangrijk in architectuur, interieurontwerp en productontwerp. De nieuwe kleuren zijn onderverdeeld in vier kleurvlakken: witte verrukking, grote grijzen, noordse middentonen en zwartachtige elegantie. Het worden dé trendkleuren voor de komende jaren. Kennis en up-to-date materiaal is onmisbaar voor iedereen die werkt met kleur.

Witte verrukking

Getinte witten zijn kleuren met een lichte verzadiging. Ze zijn erg populair en vergroten je mogelijkheden om ‘op’ kleur te zijn, maar geven toch het gevoel licht en fris te zijn. Binnen dit gebied zijn er 16 nieuwe tinten, gaande van -R tot G50Y. Ook zijn er nieuwe nuanceposities in de NCS Circle; NCS S 0601 en NCS S 1001. Dit gebied omvat tien 10 kleuren, ook wel off-whites genoemd.

Grote grijzen

Dit kleurvlak bestaat uit warme en elegante kleuren die wat donkerder en kleurrijker zijn. Ze zijn sterk verbonden met Scandinavisch design en het noordelijk halfrond, waar het natuurlijke licht binnenkomt vanuit een hoek die de kleuren een ‘donker karakter’ geeft, met een hoge zwartheid in relatie tot kleur. Scandinavisch design bevat vaak deze kleuren, een schaal die nuttig en gewild is.

Noordse middentonen

De laatste jaren zijn lichte, witte kleuren erg populair, samen met de Scandinavische decoratiestijl. Langzaam gaan de kleuren richting meer kleurrijke gebieden, zij het afgezwakt. De perfecte balans in dit kleurgebied is greige. Greige bestaat uit een schaal tussen grijs en beige. In NCS ligt het tussen Y20R en Y30R, ergens tussen tarwevelden, roodachtige tinten en zand.

Zwartachtige elegantie

Wanneer zwart niet langer zwart is, maar elegante donkere kleuren met een vleugje chromatiek. Deze kleuren geven een zeer modern en eigentijds gevoel. Het palet versterkt het gevoel van luxe en mystiek. Ze zijn perfect om lichtere en meer chromatische details te benadrukken in een dynamische en exclusieve ontwerpconcept.

Hoe verwerk je de nieuwe kleuren in je bedrijfsvoering?

Het doel van de 100 nieuwe NCS standaardkleuren is, om gebruikers van het systeem meer opties en controle te bieden bij het werken met deze kleuren. Dat gaat aan de ene kant om kleurmakers, die de kleur zullen moeten namaken aan de hand van het juiste referentiemateriaal. Aan de andere kant gaat het om kleurprofessionals die kleuren kiezen en voorschrijven. De nieuwe NCS Index 2050, die de NCS Index 1950 vervangt, is onmisbaar. Wil je weten meer weten, bijvoorbeeld hoe je dit alles kan toepassen om ermee te werken? Kijk dan op de website van de kleurenschool voor kleurtrainingen en kleurenworkshops. Of neem contact met ons op.


Tags


Dit zal je ook intressant vinden: 

Kleur als marketing tool

Kleur als marketing tool

Itten Passé

Itten Passé

Alles over kleurechtheid

Alles over kleurechtheid

Mis geen post van ons!

Schijf je in voor onze kennis artikelen die tweewekelijks verschijnen!

Neem contact met ons op

Name*
Email*
Message
0 of 350