mei 30, 2022

Zoon van een pionier in kleurtechniek

Share this

0  comments

Op vakantie naar Frankrijk gingen NCS kleuroefeningen mee. En hoewel hij zijn pad anders had uitgestippeld, bleek het toch te lopen zoals het ‘moest’. Als zoon van een pionier in de kleurtechniek staat Mark Kotterink aan het roer bij het Nederlands Kleurinstituut. Een persoonlijk blog van Mark.

Verbonden met kleur

“Mijn vader overleed in 2021. Hoewel het voor de meesten van ons altijd te vroeg voelt, wanneer je een ouder verliest, hoort het toch ook bij het leven. Maar wat bij anderen niet zo is, geldt bij mij wel: kleur is onlosmakelijk verbonden met mijn leven. En dat heeft alles te maken met mijn vader, Maas Kotterink.

Mijn vader studeerde chemie aan de HTS in Almelo en begon met werken bij chemiebedrijf Servo. Hierna werd hij bij verffabriek Pieter Schoen verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de kleurrecepten. Met zijn getrainde oog voor het waarnemen van kleurverschillen en welke pigmenten nodig zijn om een kleur te ontwikkelen, startte hij in 1976 het bedrijf Total Color Technics. Ik was toen twee jaar.

Kleurrecepten

Met Total Color Technics hielp mijn vader verffabrieken en andere bedrijven die met kleurontwikkeling te maken hadden efficiënter te werken met de ontwikkeling van kleurrecepten. Hierbij had hij ook de vertegenwoordiging van ACS in Nederland. Begin jaren ‘80 kreeg hij als eerste in Europa het distributeurschap van het Natural Colour System en verwierf hij het distributeurschap van de normlight fabrikant Verivide voor de Benelux.

Hij ontwikkelde als eerste een unieke en onafhankelijke cursus ‘Toegepaste kleurtechniek’, waarin hij zijn opgedane kennis en ervaringen deelde. In de jaren ’90 hielp ik in de zaak, met de verkoop en het versturen van orders. Maar ik ging ook een ander pad in. Ik studeerde Bedrijfseconomie en ging daarna werken in de productfotografie. Toen mijn broer Arjan, die het bedrijf van onze vader zou overnemen, in 2004 veel te vroeg overleed, leek alles ineens op z’n plek te vallen. Ik nam het bedrijf over. Het moest zo zijn.

Nederlands Kleuren Centrum

Ik besloot verder te gaan onder de naam Nederlands Kleuren Centrum (NKC). Omdat er door de markt steeds meer kennis over kleur en kleurbeleving werd gevraagd, werd in 2008 de Nederlandse Kleuren School (NKS) opgericht. In 2018 werd de naam van de NKS gewijzigd in Stichting Nederlands Kleur Instituut (SNKI). Daarmee creëerden we een platform dat kennis over kleur en kleurbeleving vergaart en verspreidt en dat optreedt als onafhankelijke deskundige bij vraagstukken over kleur en kleurissues.

Bijdragen aan een kleurrijke wereld

Vandaag de dag ontwikkelen we nog steeds activiteiten die voortborduren op ontwikkelingen die mijn vader in 1976 startte. Tot aan zijn ziekbed heeft hij zich met raad en daad ingezet voor de verspreiding van kennis over kleur. Ik kan niet anders, dan dat stokje van hem overnemen en alle kennis die we hebben te blijven verspreiden. Om zo bij te dragen aan een branche met kleurspecialisten die een weloverwogen en goed beargumenteerd kleuradvies kunnen geven. Samen zorgen we voor een nog mooiere en kleurrijkere wereld om ons heen.”

Mark Kotterink

Directeur Nederlandse Kleurinstituut
Autoriteit op gebied van kleurkennis, kleurtoepassing en kleurtechniek


Tags


Dit zal je ook intressant vinden: 

Kleur als marketing tool

Kleur als marketing tool

Itten Passé

Itten Passé

Alles over kleurechtheid

Alles over kleurechtheid

Mis geen post van ons!

Schijf je in voor onze kennis artikelen die tweewekelijks verschijnen!

Neem contact met ons op

Name*
Email*
Message
0 of 350