
Wist je dat je als kleurspecialist een grote rol kunt uitoefenen op het welbevinden van mensen én op de verkoop van producten? Dan gaat het namelijk over kleurharmonie. Wat het is en waarom het belangrijk is, lees je hieronder.
Wat is kleurharmonie?
De harmonieleer van kleur kun je vergelijken met de muziekleer. Termen zoals klankkleur, toon, ritme, cadans, harmonie, toonhoogte en compositie komen we ook tegen in de kleurenleer. Als we kijken naar een kleurontwerp (interieur, exterieur, product design) spreken we van een compositie. Een compositie kan harmonisch zijn of disharmonisch.
Soms beperkt men het begrip harmonie tot een samenklank van complementaire kleuren. In dat geval leveren ze binnen het partitieve kleurmengsysteem bij menging een neutraal grijs op (bijvoorbeeld blauw en oranje). Bij het additieve kleurmengsysteem ontstaat bij menging van complementaire kleuren een wit licht (bijvoorbeeld blauw met geel). Bij het subtractieve kleurensysteem ontstaat een vergrijsde nuance van beide uitgangskleuren.
Disharmonie
Onder harmonie verstaan we: samenklank op basis evenwichtige spanning. Bij disharmonie zijn de kleuren niet in evenwicht. Wij ervaren dit als onaangenaam. Disharmonie ontstaat als kleuren onderling niet in harmonie zijn of als de kleuren niet bij het onderwerp passen. Zo is de kleur roze niet in harmonie met een boormachine. Bij een roze boormachine heb je niet de beleving dat je door dikke muren kan boren. Anders gezegd, de symbolische kleur van roze contrasteert met de functie van de boormachine.
Het belang van kleurharmonie
In onze beleving van kleur zoeken we voortdurend naar balans. Bij disbalans ontstaat onrust. Dat kan in geval van kleuren op een muur leiden tot een onprettig gevoel. Bij producten kan het leiden tot minder verkoop. Voor verschillende doeleinden is het dus van belang dat er sprake is van kleurharmonie. Daarin zijn meerdere aspecten van belang, zoals het lichtheidscontrast. In bouwreglementen en in richtlijnen van slechtzienden word hiernaar vaak verwezen. Ruimten worden bijvoorbeeld toegankelijker gemaakt door een groter lichtheidscontrast tussen de deur en het kozijn.
In het werk
Bij het maken van een kleuradvies, hebben we altijd te doen met meer kleuren. Dit kunnen bestaande kleuren zijn die er al zijn of kleuren die we zelf kunnen kiezen. Als er al bestaande kleuren zijn, kun je die meten met een kleurlezer of met de kleurenwaaier. Op basis daarvan kun je kiezen voor meer en andere kleuren. Heb je geen bestaande kleuren, dan heb je meer ruimte om je kleuren te kiezen en te variëren met kleuren. Dit kunnen gelijke stappen zijn in een kleurtoon, of in lichtheid, of verzadiging, of combinaties van deze dimensies.
Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. Of check onze website voor meer informatie over de NCS Basisworkshop: kleuren waarnemen en communicatie.