februari 9, 2022

Waarom je als kleurprofessional het begrip ‘tint’ uit je woordenboek wilt schrappen!

Share this

‘Kan het een tint lichter?’ Een vraag die zomaar kan worden gesteld aan een kleurprofessional. Wat ons betreft mag de term tint uit het woordenboek van iedere kleurprofessional worden geschrapt. Met als reden dan het meerdere betekenissen heeft. In dit bloggen leggen we het uit.

Als je het over tint hebt, dan kan dat over kleurtoon gaan, maar ook over nuance. Omdat tint daarmee twee verschillende betekenissen kan hebben, maakt het het communiceren over kleur alleen maar moeilijk. Als je kijkt naar de kenmerken van kleur, dan gaat het over kleurtoon, lichtheid en verzadiging. Nuance is ook een veelgebruikte term en is een verzamelbegrip voor lichtheid en verzadiging.

Kleurtoon en chromaticiteit

De kleurtoon zegt veel over de kleur, hij geeft de kleur een naam. Bijvoorbeeld rood, groen, geel, oranje. Door de toon weet je in welke richting je moeten denken. Met de verzadiging, ook wel chromaticiteit, wordt aangeduid hoeveel er van de zuivere kleurtoon aanwezig is in het kleurbeeld. Een kleur is laagverzadigd als er veel zwart en/of wit in het kleurbeeld aanwezig is. De verzadiging is dus een maat voor de zuiverheid van een kleur.

Niet mijn smaak

Terug naar de term ‘tint’. Vergelijk het maar eens met eten in een restaurant. Op het moment dat de ober komt vragen of alles naar wens, antwoordt de klant dat het hem niet smaakt. De ober neemt het bord vervolgens mee naar de keuken. Hij kan echter niet naar de kok communiceren wat er aan de hand is. ‘Niet smaken’ kan van alles betekenen: te zout, te pittig, te koud, noem maar op.

Verschillende manieren

Datzelfde geldt voor kleur. Op het moment dat een groen product wordt beoordeeld op kleur en deze moet een tint lichter, dan kan dat verschillende dingen betekenen. Namelijk dat je als kleurmaker geel moet toevoegen, omdat in de kleurencirkel geel naast groen ligt, waardoor er een lichtere kleur groen ontstaat. Maar op het moment dat je wit toevoegt, dan gaat het over de verzadiging van de kleur groen. Dat zorgt er op een heel andere manier voor dat de kleur groen lichter wordt.

Wat ons betreft is het aan ons kleurspecialisten om zo zorgvuldig mogelijk te communiceren over kleur. Daarmee creëren we een branche met kleurspecialisten die een weloverwogen en goed beargumenteerd kleuradvies kunnen geven. Goed visueel kleurbeoordelen én duidelijke en goede communicatie hoort daarbij. Meer weten of zelf jezelf ontwikkelen op dit vlak? Check dat de informatie op onze website over de NCS Basisworkshop: kleuren waarnemen en communicatie.


Tags


Dit zal je ook intressant vinden: 

Kleur als marketing tool

Kleur als marketing tool

Itten Passé

Itten Passé

Alles over kleurechtheid

Alles over kleurechtheid

Mis geen post van ons!

Schijf je in voor onze kennis artikelen die tweewekelijks verschijnen!

Neem contact met ons op

Name*
Email*
Message
0 of 350