juni 15, 2021

Zonder kleur geen leven

Share this

Zonder kleur geen leven | Nederlands Kleurinstituut

Stel je voor: buiten is alles grijs en wit. Een beetje zoals op een doorsnee Hollandse herfstdag. Word je daar blij van?

Ik niet. Het is niet zo dat ik gelijk in huilen uitbarst. Een grijze dag hoort er tenslotte bij. En na regen… Maar ik vind kleur wel ongelooflijk belangrijk in het leven. Sterker nog:


Zonder kleur geen leven.

Bittere noodzaak

Het belang van kleur uit zich, ten eerste, in bittere noodzaak. Denk aan de waarschuwende en signalerende functie van kleur. Dat zien we bijvoorbeeld terug in de gele en zwarte strepen van bijen en wespen. Of in de intens rode bloemkelken die insecten aantrekken om voor kruisbestuiving te zorgen.


De invloed van kleur

Naast noodzaak speelt iets ander een rol: harmonie. Kijk maar eens naar de natuur, die leeft op kleur. En alles is in balans. Van de rode accenten in een groen grasveld tot de weldadige bruinscharkeringen in een herfstbos. Er zijn weinig aspecten in het leven die zo’n grote impact hebben op ons welbevinden als kleur. Niet voor niets raden artsen je aan de natuur in de trekken, als je moe of overspannen bent.


Het tegenovergestelde gebeurt ook: onjuist gebruikte kleuren hebben een negatief effect. Daar kwam een ziekenhuis achter toen schilders de muren van de wachtruimtes van een groene kleur voorzagen. De mensen werden er onrustig van.


Het belang van goede kleurspecialisten

Dat de lessen uit de natuur zich niet gemakkelijk laten leren, dat ervaarden ze dus in het ziekenhuis. Het toont aan dat kleurtoepassing een vak is. En voor een vak moet je leren. Daarom is het zo belangrijk dat er kleurspecialisten zijn die een vertaalslag van de lessen uit de natuur kunnen maken voor de mens.


Dat geldt bijvoorbeeld voor de werkomgeving. Geel zorgt voor focus, maar hoogverzadigd geel werkt anders dan laagverzadigd geel met wit. Het geldt ook voor de openbare ruimte. Het groene huis van Ineke uit Den Helder is daarvan een mooi voorbeeld. Volgens de uitspraak van de bestuursrechter is haar huis te fel. Als je echter de welstandnota er op na leest, dan past haar huis juist perfect in de gemeente die ‘kenmerkend is om haar gekleurde gevels.’


Verstand van kleurtoepassing betekent ook op de juiste manier praten over kleur.


En hoe wij daarbij helpen

De juiste toepassing van kleur vinden wij ontzettend belangrijk. En omdat we dat zo belangrijk vinden, zetten wij ons daarvoor in. Iedere professional op het gebied van kleur kan bij Het Nederlands Kleureninstituut terecht voor scholing, lering en advies. Want adequate kennis van kleur, kleurcommunicatie, kleurtechniek en kleurgebruik is onmisbaar in het vak.


Met de juiste kennis, maak je beargumenteerde keuzes. Kleur is niet alleen een zaak van gevoel, kleur gedraagt zich volgens wetten. Kennis van deze wetten zorgt ervoor dat je efficiënter tot je kleurkeuzes komt en deze professioneel kunt presenteren. En waarmee je, in the end, onbewust invloed uitoefent op het welbevinden van mensen.


Onze inzet is er maximaal op gericht om bij te dragen aan een branche met kleurspecialisten die een weloverwogen en goed beargumenteerd kleuradvies kunnen geven. Samen zorgen we voor een nog mooiere en kleurrijkere wereld om ons heen.


Want: zonder kleur geen leven.


Mark Kotterink


Directeur Nederlandse Kleurinstituut, autoriteit op gebied van kleurkennis, kleurtoepassing en kleurtechniek


Tags


Dit zal je ook intressant vinden: 

Kleur als marketing tool

Kleur als marketing tool

Itten Passé

Itten Passé

Alles over kleurechtheid

Alles over kleurechtheid

Mis geen post van ons!

Schijf je in voor onze kennis artikelen die tweewekelijks verschijnen!

Neem contact met ons op

Name*
Email*
Message
0 of 350