mei 11, 2021

Waarom vinden we het groene huis niet mooi?

Share this


Appeltjes groen is een mooie kleur. Wanneer we in de natuur lopen, zien we een scala aan kleuren en nuances appeltjesgroen. Het is een mooie kleur. Wat maakt het dan dat de buurman het groene huis niet kan waarderen? Dit heeft te maken met onze associatie. We bouwen sinds jaar en dag huizen met aardkleurige producten zoals hout en steen. Groen is de kleur van de natuur en associëren we niet met een stevig huis. Daarom vinden we als mensen groene architectuur vaak niet mooi. Het past niet bij onze beleving van de kleur van huizen. De kleur is niet harmonisch bij het object.

Tijdens mijn gesprek met Ineke heb aangegeven dat de kleur wel te heftig is en veel te verzadigd. Ik kan eigenlijk wel kan begrijpen dat er mensen zijn die er moeite mee hebben. Er zijn genoeg kleuren die pastel zijn en kleurrijk zijn, waar Ineke ook van houdt.  

Het wonderlijke wat mij betreft in dit verhaal is de argumentatie en de inconsistentie van de handhaving van de gemeente Den Helder. Het groene huis van Ineke is zeker niet pastel, maar de donkergrijze en  de witte huizen, maar ook het rode en oranje huis zijn ook geen pastelkleuren. Heeft deze zaak te maken met kennis over kleur en kleurbeeld in architectuur? Ik denk het wel. Daarom nodig ik de ambtenaren van Den Helder en andere gemeentes uit voor onze workshop Kleur in architectuur, waarin we uitgebreid ingaan op kleurtoepassing en kleurregie binnen steden en wijken. Graag wil ik ze helpen om een goed kleurplan te ontwikkelen voor deze wijk.

Heb je ook een kleurconflict? Neem dan contact met ons op! info@nederlandskleurinstituut.nl


Tags

welstandcommissie, appeltjes groen, object harmonie, Groene huis, Den helder, architectuur, harmonie, kleurharmonie


Dit zal je ook intressant vinden: 

Kleur als marketing tool

Kleur als marketing tool

Itten Passé

Itten Passé

Alles over kleurechtheid

Alles over kleurechtheid

Mis geen post van ons!

Schijf je in voor onze kennis artikelen die tweewekelijks verschijnen!

Neem contact met ons op

Name*
Email*
Message
0 of 350