mei 11, 2021

Alles kan, maar niet alles is mooi en passend

Share this

0  comments

Alles kan. Heb je die uitspraak wel eens gehoord? Daarmee wordt dan bedoeld dat je alle kleuren kunt combineren.  Natuurlijk kun je alle kleuren combineren. De vraag is alleen of het mooi is…

Waar het bij kleurgeven om gaat is dat je bedenkt dat mensen altijd op zoek zijn naar balans, naar harmonie. Is die er niet, dan voelen we ons onaangenaam en ongemakkelijk. Daarin hebben kleurgevers een grote verantwoordelijkheid. 

Helaas worden er veel kleurplannen gemaakt waarin de harmonie (zowel kleurharmonie, als harmonie in kleurgebruik en functionaliteit) ontbreekt.

Ontbreken van harmonie staat gelijk aan een negatieve beïnvloeding van het welzijn.

Ons lichaam vraagt altijd naar naar balans. Dit kunnen we zien aan het fysiologisch proces. Als we een kleur zien, dan maken de hersenen een complementair lichtbeeld aan. Als je beseft hoe dit fysiologisch proces werkt en er rekening mee houdt, zul je niet zo snel een disharmonie gaan voorstellen.

Alles kan? Tja… Als je je verantwoordelijkheid als kleurgever beseft en je het welbevinden van de klant voor ogen hebt, dan weet je het zeker: niet alles kan!


Tags

Kleuren combineren, architectuur, design, harmonie, kleur en arcitectuur, kleurharmonie


Dit zal je ook intressant vinden: 

Wat is metamerie?

Wat is metamerie?

Kleur als marketing tool

Kleur als marketing tool

Itten Passé

Itten Passé

Contact ons!

Name*
Email*
Message
0 of 350