Similariteit en harmonie - Nederlands Kleurinstituut | Kennisinstelling voor kleurmeting en kleurtechniek

Similariteit en harmonie

ncs atlas detail maskerHet kiezen van kleurenschema’s voor producten, ontwikkelingen, concepten en productlijnen is een van de moeilijkste gebieden van het kleurontwerp.  Middels similatiteiten is het eenvoudig goede kleurharmonien te maken in de verschillende kleursystemen.

NCS maakt het mogelijk om op meerdere manieren kleurenschema’s te ontwikkelen, in de NCS kleurendiehoek wordt dit eenvoudig weergegeven. U heeft de designtools niet nodig, maar zijn wel handig voor visualitie. 

Er zijn zeven manieren om similariteiten te creeren in het Natural Colour System, op basis van: 

  • Similariteit in zwartaandeel : Kleuren met dezelfde hoeveelheid zwart worden gevonden op een evenwijdige lijnparallelaan de W-C lijn.  
  • Similariteit in Verzadiging (chromatisiteit) : Kleuren met dezelfde hoeveelheid verzadiging worden gevonden op een evenwijdige lijn parallel aan de W-S lijn.
  • Similariteit in kleurtoon : Alle kleuren in een bepaalde kleurtoon kunnen goed gecombineerd worden met elkaar.
  • Similariteit in Lichtheid : Kleuren met dezelfde lichtheid worden gevonden in een rechte lijn, de locatie van die lijn is afhankelijk van per kleurtoon.
  • Similariteit in Nuance : Kleuren met dezelfde Nuance worden gevonden in dezelfde positie in de kleurendriehoek onafhankelijk van kleurtoon.
  • Similariteit in Saturatie : Kleuren met dezelfde Saturatie worden gevonden op lijnen vanuit het punt S.
  • Similariteit in Wit aandeel : Kleuren met dezelfde hoeveelheid witaandeel worden gevonden op een evenwijdige lijn parallel aan de S-C lijn.

 

NCS Designmaskers

Door het volgen van de regels van similariteit methode kunnen de verschillende kleuren van de verschillende pagina’s of stappen van het NCS systeem gebruikt worden.

Er is een set Colour Design Maksers ontwikkeld voor de NCS Kleur Atlas om gebruikers makkelijker kleurcombinaties te laten maken. Er zijn drie verschillende maskers om de similariteit in zwartaandeel, witaandeel en verzadiging te identificeren.

 

Bestel hier uw design maskers