Lichtheid - Nederlands Kleurinstituut | Kennisinstelling voor kleurmeting en kleurtechniek

Lichtheid

Lichtheid, ook wel helderheid genoemd is een belangrijk aspect in kleurontwerp en met betrekking tot leesbaarheid, het creëren van aandacht, voldoen aan wettelijke eisen mbt ontwerp en met betrekking tot het creëren van mooie omgevingen. Het is belangrijk om te weten dat lichtheid niet hetzelfde is als zwartaandeel of witaaandeel van een kleur. Lichtheid is niet een kwalietit van een unieke kleur en kan gemeten worden door de kleur te vergelijken, te meten met een grijsschaal.

Lichtheid waarden

Lichtheidwaarden zijn tegenwoordig belangrijk. Het helpt de ontwerper en architect om te voldoen aan de verschillende regels en richtlijnen in de specificaties van kleur in projecten. Juist deze restricties worden gesteld in publieke ruimten en gemeenschappelijke ruimten en de diensten sector.

NCS Lichtheid

NCS lichtheid wordt vastgesteld als de visuele lichtheid van een kleur en wordt weergeven met de waarde V op een schaal 0-1. Zwart heeft een V=0 en wit heeft een v=1, op een schaal met uinoforme visuele stappen. Een grijs, visueel in het midden tussen zwart en wit heeft een v=0,5.

CIE Y1 is een metrische eenheid van helderheid en wordt gemeten door de reflectie te meten van gekleurd materiaal. Het wordt weergegeven als percentage reflectie van wit onder gelijke omstandigheden. Wit heeft een Y1 waarde 100 en zwart 0.

Als de schaal tussen wart en wit in gelijke stappen van licht reflectie wordt gedeeld dan correspondeert deze schaal niet met de gelijke stappen van de visuele lichtheid, weergeven in de NCS grijsschaal. Bijvoorbeeld een middengrijs 50% zwart en 50% wit heeft een V=0.5 en een Y1 = 26.

Lichtheidwaarden worden weergeven in de NCS Lichtness Tabel en in de NCS Kleuren Atlas.